Lab15 bouwt zowel woningen in houtskelet als in CLT. Beide systemen hebben hun mogelijkheden en beperkingen.
Natuurlijk kan het interessant zijn het beste uit beide werelde te combineren. Bijvoorbeeld door de buitenschil te prefabriceren als tweezijdig gesloten elementen die op één dag ingeblazen kunnen worden met cellulose, en de tussenvloeren te voorzien compacte en snel gemonteerde CLT-platen, al dan niet met een plafond dat in het zicht kan blijven.
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw is een bouwsysteem waarbij stijlen en regels, in combinatie met plaatmateriaal, de gebouwstructuur vormen. De verticale stijlen in de wanden staat doorgaans 40 tot 62.5 cm uit elkaar, net als de vloerbalken en dakspanten. De tussenruimte wordt gevuld met isolatie. Op de buitenzijde beschermt een damp-open maar winddichte plaat de isolatie tegen weer en wind. Deze plaat vormt ook een tweede waterdichte huid achter de gevel. De uitstijvende plaat (doorgaans OSB) zit aan de binnenzijde van de houtskeletwand, en doet ook dienst als damprem en luchtdichte laag. Technische leidingen worden aan de binnenzijde voorzien tussen een geïsoleerd latwerk (de "leidingspouw"). Binnen wordt er meestal afgewerkt met een gips- of gipsvezelplaat, maar ook leempleister, kalkpleister of houten beplatingen zijn uiteraard mogelijk.
Sterke punten van houtskeletbouw
- Snel. Door wanden te prefabriceren als gesloten elementen die op één dag ingeblazen worden, kan een houtskelet op zeer korte tijd wind- en waterdicht zijn.
- Prijsgunstig. Houtskeletbouw is veel minder materiaalintensief, en daardoor meestal goedkoper. Zeker als je de wanden aan de binnenzijde toch liever wil afwerken met een pleister. Voor wie radicaal kiest voor ‘constructie is afwerking’ kunnen de kaarten anders liggen.
- Natuurlijke isolatie. Bij houtskeletbouw is het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen nóg vanzelfsprekender. Niks zo eenvoudig dan een houtskelet inblazen met cellulose of houtwol.
- Akoestiek. Door de meerschalige opbouw bieden houtskelet wanden en vloerroosteringen ook zonder bijkomende maatregelen al een goede akoestische scheiding.
CLT
CLT of Cross Laminated Timber is een vorm van houtmassiefbouw. Grote massieve verlijmde platen worden zoals als wand, vloer- als dakelement gebruikt. De platen zijn vaak tien tot twintig centimeter dik, en bestaan uit kruislings tegen elkaar verlijmde planken. Deze dragende panelen worden vaak in het zicht gelaten aan de binnenzijde. Sleuven en gaten voor de technische leidingen worden dan in de fabriek ingefreesd in de rugzijde van de plaat. Na de montage van de ruwbouwelementen wordt de bekabeling van de electriciteit voorzien, de panelen worden langs buiten luchtdicht afgekleefd en uiteindelijk wordt de spouwmuurisolatie en eventueel regenscherm en regelwerk voor de gevelbekleding op werf aangebracht.
CLT panelen worden door Lab15 tot het kleinste detail uitgetekend, en na goedkeuring van het 3D model op maat gemaakt en bewerkt door een industriële producent.
Sterke punten van CLT
- Snel. De montage van de dragende structuur gaat erg vlot, met panelen tot 3 x 13 meter. De volledige tijd tot wind-waterdicht is echter meestal niet korter dan bij houtskeletbouw.
- Mooi. Voor wie valt voor de look van natuurhout binnen in huis is CLT een logische keuze
- Sterk. De massieve wandopbouw kan grote lasten overbrengen en is erg stijf. Beperkte openingen kunnen door de CLT wand zelf overbrugd worden. Bij grotere overspanningen of lasten is vaak wel een combinatie met gelamelleerde balken of staal nodig. Toch kan CLT soms een elegante oplossing bieden voor specifieke uitdagingen op het vlak van stabiliteit.
- Brandstabiliteit. Door de massiviteit heeft een CLT-vloer een berekenbare en attesteerbare brandweerstand. De meerkost om tot een geattesteerde brandweerstand van 60 minuten te komen is vaak erg klein.
Meer weten? Luister naar deze boeiende podcast over CLT van De Correspondent 'Welkom in de wereld van de zelfgroeiende huizen'.
Benieuwd naar de
mogelijkheden in houtbouw
voor jouw project?
Laten we samenzitten en het bekijken.