FAQ

Is CLT het bouwsysteem van de toekomst?

Cross Laminatied Timber (CLT) is een houtbouwsysteem van grote verlijmde massief houten panelen. CLT heeft tegenover houtskeletbouw een aantal voordelen:

  1. Ideaal voor hoogbouwprojecten in hout omdat het grote verticale en horizontale lasten kan dragen.
  2. Uitkragingen, omgekeerde T-balken, extreem windstijve wanden en andere technische stabiliteitsuitdagingen in een eigenzinnige eengezinswoning worden mogelijk dankzij CLT. 
  3. Een constructie in CLT is uiterst snel geplaatst. Grote panelen (tot 15 x 3 meter) worden met een normale telescoopkraan eenvoudig gemonteerd en verbonden.
  4. Het houtsysteem past binnen het idee “ruwbouw is afwerking” omdat de panelen aan de binnenzijde onafgewerkt kunnen blijven. Hierdoor spaar je extra kosten aan binnenafwerking uit.

Ondanks de grote besparing op arbeidskosten blijft het een materiaalintensief bouwsysteem en iets duurder dan de houtskeletbouw van een standaard eengezinswoning. Als de gebruikelijke binnenafwerking in gipsvezelplaten wegvalt, wordt CLT wél prijscompetitief. Uiteraard is er nog een isolatieschil op de buitenwanden nodig en vraagt gevelbekleding om een draagstructuur. Het prijsverschil in vergelijking met houtskeletbouw is dan ook projectafhankelijk.

Wil je graag meer weten over Cross Laminatied Timber? Bekijk deze Ted Talk “Why we should build wooden skyscrapers” van Michael Green.

Hier vind je een greep uit de projecten die Lab15 uitvoerde in CLT.

Wil je graag je plannen en de mogelijkheden bespreken? Contacteer ons.