FAQ

Kan ik een plat dak tussen de houten balkenlaag isoleren?

We bouwen steeds damp-open, behalve bij een plat dak. Een dakdichting in EPDM of bitumen is per definitie dampdicht. We vermijden het risico op interne condensatie met de altijd-veilige constructiewijze van een warm dak: we plaatsen alle isolatie bovenop de OSB-platen en de houtstructuur volledig aan de zonnige kant van het dak. We kiezen hier meestal voor PIR-isolatie om kosten en totale dikte van de dakopbouw te drukken.

Het is mogelijk om ruimte te besparen door (prijsgunstige) cellulose isolatie tussen de roosteringsbalken te blazen. Bij deze techniek heeft een vochtgereguleerde damprem aan de onderzijde van de roosteringsbalken een dampremmende functie in de winter, en zorgt deze tijdens de zomer voor voldoende uitdroging. Deze opbouw noemt met een ‘compactdak’. 

Het grootste minpunt zijn de vele randvoorwaarden die het risico op interne condensatie moeten uitsluiten. Zo mag de dakbedekking van een zuiver ‘compactdak’ niet te veel beschaduwd worden (bv door bomen of zonnepanelen). Om steeds op veilig te spelen, voorzien wij bovenop de OSB altijd nog een gedeelte plat-dak isolatie.

Op groendaken en daken die afgeschermd worden door terrassen voorzien we altijd een warm dak. Om de dikte van de opbouw te beperken, kunnen we gebruik maken van een roostering in duo- of triobalken, of CLT-panelen.

Wil je graag meer weten over de ecologische isolatie van een plat dak? Of wil een studie laten uitvoeren voor jouw specifieke situatie? Raadpleeg de website van Isoproc Solutions.