FAQ

Wat zijn de mogelijkheden voor houten ramen, deuren en gevelbekledingen uit niet-tropisch hout?

Vandaag is een gevelbekleding in thermisch verduurzaamd naaldhout erg gewild. Naast thermo vuren of grenen, zijn ook thermisch verduurzaamde radiata pine of essen verkrijgbaar. Deze twee laatste houtsoorten zijn vrij van knopen. Thermo essen heeft een erg mooie tekening en is door zijn hardheid een populaire terrasplank.

Er zijn echter ook Europese houtsoorten die geschikt zijn voor buiten. Zo wordt eik bijvoorbeeld vaak gebruikt als planchet of siding. Lariks is een naaldhoutsoort met een zeer goede natuurlijke duurzaamheid, zeker als het gaat over Siberische lariks (met FSC-label), maar ook Europese lariks is zeer geschikt als gevelbekleding. Kastanje en robinia (valse acacia, komt meestal uit Hongarije) zijn inlandse loofhoutsoorten met duurzaamheidsklasse 1. Kastanje shingles is verkrijgbaar als  (prijzig) alternatief voor ceder shingles. Robinia doet het vooral goed als gevelbekleding en terrasplank, al is het hout nerveus en moet de breedte van de planken beperkt worden.

Naast thermische verduurzaming bestaat er ook chemische verduurzaming. Dit is niet het impregneren van hout met insecten- en schimmeldodende middelen, maar wel het chemisch veranderen van de houtstructuur door vrij onschuldige chemicaliƫn. De twee belangrijkste gepatenteerde methodes zijn Accoya en Kebony, waarvan vooral de eerste makkelijk verkrijgbaar is. Accoya is een techniek waarbij radiata pine met azijnzuur wordt behandeld en het hout harder, duurzamer en bijgevolg stabieler wordt. De stabiliteit van het hout is van groot belang bij de productie van ramen en deuren.